Intervju - Davor Lovrić: S igricama za mobitele probili smo se u inozemstvo

Intervju - Davor Lovrić: S igricama za mobitele probili smo se u inozemstvo

Direktor tvrtke Savršen plan Davor Lovrić napustio je dobro plaćene poslove u računalnim tvrtkama kako bi postao sam svoj šef, a za rep.hr objasnio je i što ga najviše živcira kod prijava za posao koje dobija ovih dana.

rep.hr: Davore, vaša informatička karijera mogla bi se podijeliti u tri dijela. Školovanje – tijekom kojeg ste bili i na informatičkim olimpijadama i završili PMF, višegodišnje iskustva u hrvatskim računalnim tvrtkama i na koncu osnivanje vlastite tvrtke. Koje su bile osnovne ideje koje su Vas potaknule na taj korak?

DL: Imao sam iskustvo u radu na managerskim položajima unutar softverskih tvrtki, pri čemu je zadnje takvo bilo mjesto software develpoment managera u Omega softwareu. Nakon njega proveo sam još dvije godine na jednom projektu s prijateljem – poslovnim partnerom, da bi 2006. osnovao svoju tvrtku. Odlučio sam se za proizvodnju računalnih igrica za mobitele, s obzirom da tada u Hrvatskoj nije bilo tvrtke koja se bavila takvim poslom.

rep.hr: Jeste li imali dogovorene poslove prije osnivanja tvrtke ili ste ih dogovarali tek nakon osnivanja?

DL: Računao sam da ćemo moći dogovoriti poslove s vipnetom i s t-mobile-om, ali nisam bio sasvim u pravu. Pokazalo se da s Vipnetom ne možemo ostvariti nikakvu suradnju, a s t-mobile-om ne toliko uspješnu koliko sam priželjkivao.

rep.hr: Što je bio problem u vipnetu?

DL: Kad sam krenuo dogovoriti posao, pitali su me s kojim tvrtkama sam do sada surađivao. U početku naravno nisam imao ranije obavljenih poslova, ali nije jedino to bio problem. Jednostavno nije bilo interesa za tako nešto.

rep.hr: Što ste tada učinili?

DL: Okrenuli smo se stranom tržištu. Nije bilo jednostavno, ali smo što direktno s operaterima, što preko posrednika uspjeli sklopiti neke poslove.

rep.hr: Koliki je bio omjer pokušaja i sklopljenih poslova?

DL: Uspješan dogovor postigli bi otprilike jednom na deset slučajeva.

rep.hr: To zvuči dosta dobro.

DL: Pa nije loše, ali je broj tvrtki s kojima se može sklopiti takav posao ipak ograničen. Inače, veće tvrtke su se u pravilu pokazale pouzdanijima.

rep.hr: Kakva su Vam iskustva s naplatom potraživanja?

DL: Birokracija dosta usporava naplatu u ovakvom poslu. Između početka izrade i dobijanja raznih odobrenja izgubi se i po nekoliko mjeseci prije nego novac sjedne na račun.

rep.hr: Koje stvari niste očekivali dok ste planirali kako će posao izrade igara izgledati?

DL: Bilo je raznih iznenađenja tehničke prirode koji su znali usporavati posao. Na primjer, za različite modele mobitela bilo je potrebno izraditi različite veličine fotografija različite kvalitete. Isto tako za potrebe predstavljanja igrica bilo je potrebno izraditi različite veličine animiranih gifova. Ne zvuči kao strašan problem, ali poslije smo izradili vlastiti software kako bi ubrzali cijelu proceduru.

rep.hr: Koliko je ovakva vrsta posla isplativa?

DL: Pa ako ću biti iskren, još uvijek nisam dosegnuo plaću kakvu sam imao u tvrtkama u kojima sam ranije radio. No, još uvijek nisam ni ostvario zacrtani cilj, tako da ima vremena za daljnji razvoj tvrtke.

rep.hr: Baš ovih dana ste na nekoliko web portala stavili oglas u kojem na prilično originalan način tražite novog zaposlenika. Ako se dobro sjećam, i ranije ste imali slične oglase kod zapošljavanja?

DL: Da, htio sam potaknuti potencijalne zaposlenike na malo originalnije prijave za posao.

rep.hr: Koliko ste uspjeli u tome?

DL: Samo u manjoj mjeri. Moram priznati da sam razočaran mnogim prijavama, a posebno onima koji idu preko brzih prijava na nekim job portalima. Ljudi u pravilu uopće ne šalju tekst u kojem bi napisali zbog čega bi htjeli raditi baš kod nas, ili šalju nekakav defaultni tekst koji uopće nema veze s našom tvrtkom. 

rep.hr: Što hoćete reći?

DL: Hoću reći da je moje viđenje svrhe prijave osigurati poziv na razgovor za posao. Slanjem bezoblične prijave ne šalje se nikakva poruka. Ne daje se potencijalnom poslodavcu razlog za poziv na razgovor.

rep.hr: Moguće je da su neki kandidati isto tako razočarani jer im poslodavci ne odgovore pa su izgubili želju truditi se?

DL: Što se više prijavljuju bez imalo uloženog truda to su manje zanimljivi tvrtkama. Pa će dobiti još manje odgovora …

rep.hr: Dobro, valjda su u svemu bitne i kvalifikacije koje imaju?

DL: Bitne su, ali kod prijavljivanja na bitno razmišljati o slijedećem:

1) Zašto sam baš ja najbolji kandidat za posao

2) Pokazati da sam proučio/la kojim poslom se tvrtka bavi i da mi je barem djelomično jasno za kakav posao se javljam

3) Nadovezati se na neku činjenicu ili foru iz oglasa za posao i pokazati da mogu razmišljati na istoj „valjnoj duljini“ kao i tvrtka

4) Osoba koja će čitati prijavu neće u čitanje uložiti više vremena od onoga utrošenog u pisanje prijave.

Ako netko pošalje prijavu koja sadrži sve ovo, pozvati ću ga na razgovor bez obzira na kvalifikacije. Povežemo li slanje brzih prijava s gornjom točkom četiri postaje jasno, da poslodavac u jednakom vremenu koliko je potrebno za slanje brze prijave može poslati samo brzu odbijenicu.

rep.hr: Imate li neki posebni zahtjev kod zapošljavanja?

DL: Osim igrica dosta se traže i erotski sadržaji, tako da ne bi bilo poželjno dobiti zaposlenika ili zaposlenicu kojima je neugodno raditi s takvim sadržajima. Najvažniji zahtjevi za budućeg kolegu ili kolegicu su karakterne prirode, tražimo sistematičnu, fokusiranu osobu koja se zna jasno izražavati. A kako obavljati pojedine zadatke će naučiti nakon početka zaposlenja.

rep.hr: Sretno s traženjem zaposlenika. Možda ga pronađete baš putem rep.hr-a.

 

Intervju - Igor Vukmirović: Razočaralo me jedino poslovanje s inozemstvom

Igor Vukmirović pokrenuo je tvrtku za izradu softwarea Neoinfo d.o.o. odmah nakon završetka fakulteta te u intervjuu za rep.hr otkriva kakva su njegova iskustva kroz više od dvije godine poslovanja na IT tržištu.