Ruđer dobio novi ciklotron

Ruđer dobio novi ciklotron

Na Institutu 'Ruđer Bošković' jučer je u novouređenu ciklotronsku dvoranu smješten novi, 18 MeV-ski ciklotron 'Cyclone 18/9 HC' tvrtke IBA Molecular iz belgijskog Louvain-la-Neuvea.

Svoju će primjenu osim u proizvodnji radiofarmaceutika za potrebe medicinske dijagnostike naći i u temeljnim znanstvenim istraživanjima u fizici, radiokemiji te biomedicini.

Kada je 1962. godine pušten u rad, stari Zagrebački ciklotron bio je jedan od najsuvremenijih instrumenata takvog tipa u svijetu. Koristio se primarno za ubrzavanje deuterona i alfa-čestica za potrebe temeljnih znanstvenih istraživanja, ali i za proizvodnju radioaktivnih izotopa širokog spektra. Osim za iznimno vrijedna znanstvena istraživanja, ti su se izotopi opsežno koristili i za potrebe medicinske dijagnostike u brojnim bolnicama i zdravstvenim ustanovama u široj zagrebačkoj regiji, pa čak i u inozemstvu.

Trenutno u Hrvatskoj ne postoji niti jedan akcelerator sposoban za komercijalnu proizvodnju radioizotopa potrebnih u nuklearnoj medicini i radiologiji te se za svakodnevne medicinske potrebe radionuklidi uvoze uglavnom iz Austrije. Novo nabavljeni ciklotron predstavlja revitalizaciju uspješnog starog Zagrebačkog ciklotrona, a realiziran je kao zajednički poslovni poduhvat subjekata iz znanosti i gospodarstva: Instituta 'Ruđer Bošković', Ruđer Inovacija te poliklinike Medikol. Na njemu će se osim temeljnih znanstvenih istraživanja svakodnevno proizvoditi radiofarmaceutici za potrebe medicinske dijagnostike i to primarno za dijagnostiku malignih, ali i neuroloških bolesti poput Alzheimerove. Najveći korisnik radiofarmaceutika proizvedenih na ovom ciklotronu će svakako biti poliklinika Medikol koja već sad vodi najmoderniji PET/CT centar za obavljanje pretrage pozitronske emisijske tomografije tj. slikovne metode kojom se pomoću glukoze koja je obilježena izotopom fluora (18F-FDG) prikazuje metabolička aktivnost stanica. Važno je istaknuti da će novi ciklotrona omogućiti snabdijevanje cijele Hrvatske, ali i regije jugoistočne Europe medicinskim radifarmaceuticima, u prvom trenutku kratkoživućim za potrebe medicinske dijagnostike, a kasnije i šire.

Radi predviđene dinamike građevinskih radova, smještaj ciklotrona u svoj konačni položaj mora se obaviti u toku samih građevinskih radova pa će tek dovršenjem radova koji se očekuje krajem svibnja adaptirani prostor bljesnuti punim sjajem. Početak pokusnog rada ciklotrona na proizvodnji radiofarmaceutika namijenjenih hrvatskoj nuklearnoj medicini očekuje se u drugoj polovici godine.