Google se uključio u rat protiv monopola Internet Explorera

Google se uključio u rat protiv monopola Internet Explorera

Google je odlučio pridružiti se istrazi Europske komisije protiv Microsofta te je odlučio ponuditi dodatne argumente o tome narušava li Internet explorer tržišno natjecanje svojom monopolističkom pozicijom, piše Timesonline.co.uk

Ovaj potez došao je šest tjedana nakon što je Europska komisija izrazila zabrinutost zbog činjenice da se Internet explorer isporučuje s Windowsima koji se kao operativni sustav koriste na preko 80 posto svjetskig računala.

U Googleu koji je prošle godine predstavio svoj internet pretraživač Google Chrome misle da monopolistički položaj Internet explorera onemogućuje napredak drugih pretraživača i razvoj novih inovacija za korisnike. Inače, regulatori istražuju Microsoft već više od godinu dana, nakon što su primili pritužbu predstavnika norveškog pretraživača Opere, koji tvrde kako vezivanje pretraživača uz prodaju operativnog sustava stavlja konkurenciju u nepovoljan položaj. 

Prema podacima Net Applicationsa iz siječnja, Internet explorer u svijetu koristi 68 posto korisnika, Mozillin Firefox 22 posto, Appleov Safari 8,3 posto, Googleov Chrome 1,1 posto a Operu 1,1 posto.

Zanimljivo je i da je jučer predstavljena nova verzija Appleovog Safarija, koji svojim izgledom konkurira Google Chromu.

Ukoliko potaknuti ovim člankom želite isprobati i neki pretraživač koji do sada niste koristili, možete ih downloadirati na sljedećim adresama:

Interner Explorer
Mozilla Firefox
Apple Safari
Google Chrome
Opera

- - - IZDVOJITE MINUTU I PODRŽITE REP.HR - - -

Ako redovito posjećujete rep.hr, vjerojatno ste svjesni da objavljujemo niz članaka koji sadrže zanimljive i društveno korisne informacije. Nastojimo ukazati na nepravilnosti i prevare, promovirati uspjehe informatičara na natjecanjima, predstaviti nove projekte i inicijative i pružiti niz drugih informacija. Iako portal ima određene marketinško-prodajne aktivnosti, proizvodnja takvog sadržaja košta i - kao i drugim medijima - dodatni izvor prihoda pomogao bi u daljnjem rastu i razvoju. Brojni portali uveli su proteklih mjeseci zaključavanje članaka i pretplatu, a mi smo se odlučili za opciju dobrovoljnih priloga za koje se izdaju računi.

Podržati nas možete već s pet kuna, na što trebate potrošiti manje od minute. Dovoljno je izabrati sličicu s jednim od ponuđenih iznosa, a nakon toga u novom prozoru izabrati način plaćanja. Radi jednostavnosti i brzine plaćanja, podržane su mobilne aplikacije KEKS Pay, Aircash i Settle te kriptovalute. Uplata se realizira putem partnerske tvrtke Neoinfo i sustava mobilepaymentsgateway.com Sustav za plaćanja je trenutnu u testnoj fazi te se ispričavamo ako u početku bude nekih nesavršenosti. Ako uočite nekakav nedostatak ili vas zanima više informacija o sustavu možete nas kontaktirati na info@rep.hr

Izaberite iznos podrške: