Zavod za statistiku i Fina različito prikazuju prosječnu plaću

Prosječna hrvatska plaća u prosincu 2008. godine prema podacima Financijske agencije iznosi 5277 kuna, dok prema podacima Državnog zavoda za statistiku iznosi 5410 kuna, može se vidjeti u podacima koje objavljuju ove dvije institucije.

Prema Fininim podacima objavljenima ovog mjeseca, prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5277 kuna neto, odnosno 7655 kuna bruto, dok prema upravo objavljenim podacima DZS-a iznosi 5410 kuna neto, odnosno 7868 kuna bruto.

Iako se razlika na prvi trenutak ne čini toliko bitna, upitno je koliko smisla imaju svi izvještaji koji uspoređuju rast ili pad prosječnih plaća iz mjeseca u mjesec ukoliko nije sigurno koliko iznosi prosječna plaća.

U Državnom zavodu za statistiku dobili smo odgovor kako su podaci koji su objavili mediji neslužbeni, te će službeni podaci biti dostupni za tjedan dana na njihovim web stranicama, te kako se za službene podatke uzimaju njihovi podaci a ne oni iz Fine.

Prosječna hrvatska plaća u prosincu 5277 kuna

Prosječna neto plaća po radniku u prosincu 2008. godine iznosila je 5.277 kuna, tijekom 2008. prosječne plaće bile su znatno više u državnom nego u privatnom sektoru, a najviše plaće zabilježene su u financijskom poslovanju.