Unatoč krizi zabilježen značajan rast oročene štednje u Zabi

Oročena štednja u Zagrebačkoj banci u 2008. godini ostvarila je porast od 3,6 milijardi kuna što je tri puta više u odnosu na godinu ranije, a u siječnju ove godine štednja građana dodatno je porasla za 840 milijuna kuna, piše u priopćenju Zagrebačke banke.

Građani još uvijek preferiraju klasičnu oročenu štednju u devizama te se najviše štedi u valuti EUR. U ukupnoj oročenoj štednji u Zagrebačkoj banci, udio kunske štednje je oko 19 posto, oko 76 posto štednje je u valuti EUR, oko 3 posto u USD, a oko 2 posto se odnosi na ostale valute. Klijenti Zagrebačke banke preferiraju ugovaranje štednje na rok od 12 mjeseci.

Zagrebačka banka uvodi novu vrstu štednog proizvoda – “Favorit štednju”. Riječ je o posebnom načinu štednje kod koje se štedni ulog uvećava ne samo za poticajnu kamatu, već i za dodatnu premiju od 10% i 20%, ovisno o roku oročenja. Nova „Favorit štednja“ uključuje valute koje klijenti Zagrebačke banke najviše preferiraju – kune i euro, a kamatne stope mogu biti fiksne i promijenjive. Primjerice, osnovne promjenjive kamatne stope na kunsku štednju iznose do 5,60%, a po isteku roka oročenja „Favorit štednje“, uvećavaju se za dodanu vrijednost do 20% čime ukupna kamatna stopa može iznositi do 6,62%. Osnovne promjenjive kamatne stope na deviznu štednju u valuti eur iznose do 5,30%, a s dodanom vrijednošću do 20%, ukupna kamatna stopa može iznositi do 6,27%.

Rok oročenja za „Favorit štednju“ uz promjenjivu kamatnu stopu je od 3 do 48 mjeseci, a uz fiksnu kamatnu stopu od 3 do 12 mjeseci. Minimalni iznos oročenja je 1.000 kuna za kunsku, odnosno 150 eura za deviznu „Favorit štednju“.

Dodana pogodnost „Favorit štednje“ je u mogućnosti dobivanja stimulativne kamatne stope za veće iznose štednje, a dodana vrijednost dodaje se i na obračunati dio stimulativne kamate. Po isteku oročenja, glavnica i ukupna kamata se automatski obnavljaju bez potrebe dolaska klijenta u poslovnicu, uz primjenu važeće promjenjive kamatne stope u trenutku obnove.

Klijenti imaju mogućnost raspolaganja štednim ulogom i prije isteka ugovorenog roka oročenja, bez naknade.