Kartice istisnule čekove

Građani Hrvatske prošle su godine raznim bezgotovinskim transakcijama potrošili 107,7 milijardi kuna. Od toga je na čekove, nekad omiljeno sredstvo plaćanja, potrošeno je samo 2,66 milijardi kuna ili manje od 2,5 posto ukupne bezgotovinske potrošnje, piše Jutarnji  list.

U samo godinu dana kupnja čekovima smanjena je za više od pola milijarde kuna. Prema podacima banaka, korištenje čekova svake se godine smanjuje za barem 20 posto.

Više je razloga pada popularnosti čekova nauštrb drugih načina bezgotovinskog plačanja. Neki od njih su Obročne otplate putem kreditnih kartica bez kamata i naknada, zatim relativno nova mogućnost otplate na rate bez kamata putem debitnih kartica vezanih na tekući račun građana, kao i rast kupovanja preko interneta.

S druge strane, takve bezgotovinske transakcije imaju i svoju cijenu. Samo prošle godine građani su za razne naknade i kamate na otvorene kartične i tekuće račune, te za usluge korištenja interneta i ostalih elektroničkih usluga, platili 2,28 milijardi kuna.

- - - IZDVOJITE MINUTU I PODRŽITE REP.HR - - -

Ako redovito posjećujete rep.hr, vjerojatno ste svjesni da objavljujemo niz članaka koji sadrže zanimljive i društveno korisne informacije. Nastojimo ukazati na nepravilnosti i prevare, promovirati uspjehe informatičara na natjecanjima, predstaviti nove projekte i inicijative i pružiti niz drugih informacija. Iako portal ima određene marketinško-prodajne aktivnosti, proizvodnja takvog sadržaja košta i - kao i drugim medijima - dodatni izvor prihoda pomogao bi u daljnjem rastu i razvoju. Brojni portali uveli su proteklih mjeseci zaključavanje članaka i pretplatu, a mi smo se odlučili za opciju dobrovoljnih priloga za koje se izdaju računi.

Podržati nas možete već s pet kuna, na što trebate potrošiti manje od minute. Dovoljno je izabrati sličicu s jednim od ponuđenih iznosa, a nakon toga u novom prozoru izabrati način plaćanja. Radi jednostavnosti i brzine plaćanja, podržane su mobilne aplikacije KEKS Pay, Aircash i Settle te kriptovalute. Uplata se realizira putem partnerske tvrtke Neoinfo i sustava mobilepaymentsgateway.com Sustav za plaćanja je trenutnu u testnoj fazi te se ispričavamo ako u početku bude nekih nesavršenosti. Ako uočite nekakav nedostatak ili vas zanima više informacija o sustavu možete nas kontaktirati na info@rep.hr

Izaberite iznos podrške: