Erste ponudio još sigurnije plaćanje na internetu

Erste & Steiermärkische Bank d.d. je, kao prva banka u Hrvatskoj, uvela u svoju ponudu cjelovitu uslugu Verified by VISA (VbV) uključujući izdavanje i prihvat kartica.

Ova usluga omogućava korisnicima svih VISA kartica Erste banke (Visa Electron, Visa Classic, Visa Gold, Visa Business i Visa Corporate) još sigurniju kupovinu i plaćanje putem interneta. VbV sustav temeljen je na standardu 3D Secure koji je razvila Visa, a koncept uključuje procesuiranje transakcije razmjenom podataka poznatih samo korisniku kartice i banci. Ovim podacima potvrđuju svoju autentičnost dostavljajući rezultat provjere internetskoj trgovini koja na osnovu toga odlučuje o prekidu ili nastavku transakcije.

U procesu provjere autentičnosti trgovac nema uvid u sadržaj tajnih podataka koji se razmjenjuju između korisnika VISA kartice i banke, neovisno o tome što se transakcija provodi na internetskoj stranici trgovca. Kupovina i plaćanje se obavljaju slično kao i kod uobičajenih internetskih trgovina, s izuzetkom što se kod VbV internetske trgovine prilikom potvrde transakcije provjerava identitet korisnika. Preduvjeti korištenja VbV usluge su internetska stranica koja podržava plaćanje putem VbV usluge te kartica čija banka izdavatelj podržava VbV sustav plaćanja.

Aktivacija i korištenje usluge Verified by Visa u potpunosti su besplatni. Usluga VbV može se aktivirati prilikom prve kupovine u internetskoj trgovini koja podržava navedenu uslugu i to za bilo koju Visa karticu koju je izdala Erste banka. Unošenjem osobne poruke i zaporke koji će biti poznati isključivo korisniku Visa kartice i Erste banci, aktivacija je dovršena. Provjera autentičnosti podataka obavljat će se automatski prilikom svake iduće transakcije Visa karticom čime se sigurnost kupovine i plaćanja pu-tem interneta podižu na još višu razinu. Također, treba istaknuti da se Visa kartice Erste banke koje imaju aktiviranu uslugu VbV i dalje mogu nesmetano koristiti i na internetskim stranicama koje ne podr-žavaju plaćanje putem navedene usluge. Internetske trgovine koje sudjeluju u programu VbV prepoznatljive su po tome što na svojim stranicama imaju istaknut logotip VbV. Usluga VbV namijenjena je isključivo za Visa kartice te njeno korištenje od klijenata ne zahtijeva posebne programe i nadogradnju računala – potrebna je samo internetska veza i neki od poznatijih internetskih preglednika (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Safari i dr.).

„Verified by Visa usluga omogućit će svim našim klijentima, korisnicima Visa kartica, još veću sigurnost kupovine na internetu, uz maksimalnu zaštitu i tajnost osobnih podataka prilikom razmjene informacija. Svaka inovacija i tehnološki napredak koji doprinose poboljšanju kvalitete usluge klijentu vrlo su bitni i osnovni su smjer djelovanja Erste banke“, naglasio je ovom prigodom direktor Direkcije upravljanja distributivnim kanalima Erste banke Igor Strejček.

Jean-Marc Tonti, voditelj razvoja poslovanja Vise za Jugoistočnu Europu: „Uvođenjem i primjenom cjelovitog sustava Verified by Visa u Hrvatskoj, Visa je potvrdila svoju predanost donošenju inovacija i novih tehnologija na hrvatsko tržište. Iznimno nam drago što u suradnji s Erste bankom možemo našim korisnicima kartica omogućiti novu razinu sigurnosti vezanu zu online kupovinu i plaćanje“.